Watersport mogelijkheden

Niet alleen op het strand is er van alles te doen, op het water is er ook een gezellige drukte. Wat dacht u van de pleziervaart (zowel zeil- als motorboten), de wind- en kitesurfers, en natuurlijk de mensen die het te warm vinden worden op het strand en lekker verkoeling zoeken in het water.

Windsurfen, kitesurfen en golfsurfen is enorm populair en wordt veel beoefend aan onze kust. Het is mogelijk om zeer dicht bij het water (gratis) te parkeren, er hoeft dus niet ver te worden gelopen met het materiaal. Omdat Ouddorp aan de kust is gelegen, is er vrijwel altijd wind, zodat er altijd wel genoten kan worden van deze sporten. Beachclub Natural High heeft in september 2012 een webcam geplaatst, kijk voor de livebeelden op de website van Natural High Beachclub.

Ook de pleziervaart kan goed uit de voeten, er zijn aan beide kanten van Ouddorp (de Noordzeekant bij strandopgang trailerhelling, en de Grevelingen) plaatsen waar boten te water gelaten kunnen worden. Daar maken watersporters zoals hengelaars, kanoërs, zeilers e.d. veel gebruik van.

Klik hier voor de strandregels voor het uitvoeren van extreme watersporten. Op het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam (de strook vanaf Strandpaviljoen Brouw  tot over de gemeentegrens met Schouwen-Duiveland en het strand tussen strandopgang ‘Duinpad 3e blok’ en de strandopgang aan de Langedijk is het toegestaan om te blokarten, buggykiten, kitesurfen en/of powerkiten.

Blokarten

De blokart in is 1999 ontworpen door Paul Beckett. In 2007 waren er al meer dan 6000 van zijn blokarts verkocht. Blokarten is de meest spectaculaire vorm van zeilen, maar dan op het strand, daarom ook wel strandzeilen genoemd! Een blokart is een karretje op drie wielen met zitruimte dicht bij de grond. Zo wordt het gewicht goed verdeeld tijdens het blokarten en ligt het zwaartepunt laag, zodat men niet direct omvalt wanneer de zeilen wind vangen, wel zo fijn! In het midden bevindt zich de mast waar het zeil aan zit. Een belangrijk onderdeel van de blokart, want hiermee kan worden gestuurd en snelheid worden bepaald.

Blokarten is een sport die alleen op brede vlaktes – zoals het strand – goed kan worden beoefend omdat er veel ruimte nodig is voor het maken van bochten, om snelheid te behouden. Mede om die reden noemt men blokarten ook wel strand karten of strandzeilen. Brouwersdam heeft een prachtig blokart strand, niet ieder strand komt hiervoor in aanmerking. Door de hoge snelheid die met de blokart behaald kan worden is het niet verantwoord om op deze smalle stranden de sport te beoefenen.

Golfsurfen

Om te golfsurfen heb je golven nodig, geen zeil, hoe groter het board hoe kleiner de golven moeten zijn en omgekeerd. Golfsurfen doe je door gebruik te maken van de golfslag van de zee. Een surfer gebruikt de voorzijde van de golf om zijn plank voldoende vaart te geven en om staande op de plank met de golf mee te kunnen varen. Golfsurfen is de basis van sporten zoals windsurfen maar ook skateboarden, snowboarden en wakeboarden.

Kajakken

Je hebt in Nederland vlak water, zacht stromend water en de zee. Sporters die graag meer actie willen dan vlak water kiezen vaak voor stromend water. Wat ruiger water vind je op de Nederlandse meren, maar ook in de branding op zee. Dit vergt wel wat techniek, maar dit heb je relatief snel onder de knie.

Elke locatie waar je gaat kanoën of kajakken zal anders zijn qua beleving. Een uitgestrekt meer is met veel wind anders dan een smalle gracht. Er ontstaat op een meer bijvoorbeeld sneller golfvorming bij veel wind. Het tegenkomen van scheepvaart en andere watersporters verschilt ook per locatie. Kies pas moeilijke locaties als je de techniek goed onder de knie hebt en vaar onder begeleiding van ervaren instructeurs.

Kitebuggyen

Zittend in een stevig frame op 3 wielen laten deelnemers zich in combinatie met een kitebuggyvlieger vooruitrijden. Kitebuggyen is een behendigheidssport waarbij 2 activiteiten (vliegeren en het besturen van de kitebuggy) worden gecombineerd tot het uiteindelijke kitebuggyen. Door het gebruik van speciale vliegers is het kitebuggyen nu een geliefde en uitdagende strand activiteit geworden voor geoefende- en niet geoefende powerkiters!

Kitesurfen

Kitesurfen is één van de meest radicale en rustgevende watersporten tegelijk, waarbij je wordt voortgetrokken door een vlieger over het water. Dankzij de kracht van de wind in de kite (engels voor vlieger) gaat de kitesurfer vooruit. De kite zit verbonden om je middel met een trapeze/harnas, waardoor kitesurfen niet heel veel lichamelijke inspanning vergt. Kitesurfen is nu al meer dan 15 jaar bekend in Nederland en is één van de snelst groeiende watersporten in heel de wereld. Dit komt omdat je niets anders nodig hebt dan de wind! Stel je eens voor, lekker surfen over het water en de wind in je haren. En dan hebben we het nog niet eens over de immens hoge sprongen die je kunt maken! 

Kitesurfen is een passie en voor veel mensen een way of life. Nederland alleen al telt op dit moment meer dan 10.000 actieve kitesurfers. Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, is een extreme sport. Vliegeren staat hierbij centraal en het vereist een uiterste controle van de kite. Zodra er een klein zuchtje wind ontstaat begint het bij de meeste kiters al te kriebelen om het water op te gaan. Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.

Powerkiten

Powerkiten is een onderdeel van de vlieger sport waarbij je  met grote en krachtige vliegers gaat vliegeren. De naam verklapt het al een beetje als je het vertaalt, power = kracht en kiten = vliegeren. Eigenlijk dus gewoon kracht vliegeren:)

Deze powerkites (krachtvliegers) worden voor verschillende sporten gebruikt. Denk bv aan kitebuggyen, kitesurfen, powerkiten, bodydraggen, mountainboarden, snowkiten, icekiten en kiteskaten.

Deze sporten zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Met name het powerkiten zelf en het kite surfen. In iedere badplaats langs de hele Nederlandse kust zie je ze wel zodra er een beetje wind staat. Om die reden komen er wel ook steeds meer regels waar er wel en niet gekitesurft en gevliegerd mag worden.

Raften

Met raften bedwing je wild, woelig water in een stevige rubberen boot. Manoeuvreer je behendig door het golvende en kolkend e water en werk goed samen met de andere leden van de bemanning in de boot. Voor rafting hoef je niet meer af te reizen naar een wilde rivier in het buitenland. In de Nederlandse branding van de Noordzee is het minstens zo spectaculair.

Suppen

SUP staat voor Stand Up Paddle en is de snelst groeiende watersport van dit moment. Logisch, want suppen is leuk en ontspannend, makkelijk te leren en een complete training voor het lichaam. Met SUPpen sta je op een grote surfplank en met een lange peddel in de hand trotseer je het water. Het is een uitdagende balansoefening waarbij je continu buik, billen en benen aanspant. Zowel op vlak water als op zee, het blijft zoeken naar evenwicht. Door de peddelbeweging train je daarnaast ook nog je hele bovenlichaam. Omdat SUP naast een peddel- en surfsport ook een balanssport is, kom je tijdens een SUPsessie mentaal helemaal tot rust. Het past dan ook helemaal in een bewuste levensstijl.

SUP is hot!
De oervorm van SUP -staand op een kano voortbewegen met een stok- is eigenlijk zo oud als de mens. Als sport ligt de oorsprong van Stand Up paddle in Hawaii, waar begin jaren ‘60 de Waikiki Beach Boys op hun longboards stonden met een peddel in de hand zodat ze overzicht konden houden over hun groep leerlingen en de binnenkomende golven. Sinds een aantal jaren heeft deze vorm van surfen een herintrede gedaan. Mede doordat “big wave”-surflegende Laird Hamilton zich steeds vaker op een SUP-board liet zien, groeide de populariteit. Inmiddels is in heel Amerika de SUPsport groot! In ons land is het voor veel mensen nog onbekend. Terwijl Holland met al haar wateren een bijzonder geschikt land is voor deze veelzijdige sport. Je bent niet afhankelijk van wind of golven, want met de peddel kom je overal!

Windsurfen

Bij windsurfen hoort een stoer imago. Je kunt er ook veel trucjes mee doen en je gaat harder dan in een zeilboot. Toch valt het redelijk makkelijk te leren. Binnen een paar uur heb je de basis wel onder de knie. Veel mensen denken dat windsurfen vooral kracht vergt. Dit is niet zo: balans en techniek zijn vele malen belangrijker. Met één les en een beetje oefening heb je de technieken zo geleerd.

Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
Windsurfen is ook zeer goed voor je uithoudingsvermogen. Windsurfen doe je toch meestal wel voor meer dan een uurtje, dus je bouwt een goede conditie op. Bovendien zijn de frisse lucht en het water goed voor je lichaam.
Bij het windsurfen is balans ook zeer belangrijk. Tijdens het windsurfen leer je dan ook goed evenwicht te houden.