Streekgerechten

Torenkoek
Torenkoek is een Goereese koek. Het is ontbijtgebak van pure roggebloem met zuivere honing en versgebrande noten. Een soort ontbijtkoek met wat extra’s. Verkrijgbaar bij het pittoreske bakkerijtje in de Pieterstraat in Goedereede.

Arretjescake (inclusief recept)

Arretjescake

Deze lekkernij komt eigenlijk uit Flakkee

Lees meer
Asperges

Asperges komen niet alleen uit Brabant en Limburg, het witte goud wordt namelijk ook in Ouddorp gekweekt. Van eind april tot half juni zijn deze Hof Asperges te verkrijgen bij verschillende adressen in Ouddorp en omgeving. Probeer ook eens het asperge-ijs.

Bolussen (inclusief recept)

Ouddurpse bolussen

De Ouddurpse bolus is een variant op de zeeuwse bolus. De vorm is een soort 8 in plaats van rond en de bolus is bedekt met kaneel in plaats van bruine basterdsuiker.

Lees meer

Doornroos

Een specialiteit van Echte Bakker Akershoek. Dit is een delicatesse van fijn vruchtenbrood in de vorm gebakken van 10 bolletjes aan elkaar en na het bakken gevuld met een heerlijke crème, verrijkt met amandelspijs, hazelnootjes en een ietsje pietsje rum.

Frietjes

Inmiddels een begrip in Ouddorp zijn de echte verse frites van Westhoeve Potatoes. Verbouwd op Ouddorpse bodem en direct na de oogst zijn deze frites geconditioneerd opgeslagen. Thuis alleen nog even voor- en afbakken en de lekkerste frites worden op tafel gezet.

Gornet

Eén van de meest bekendste culinaire gerechten uit Stellendam is toch wel de gornet, beter bekend als de garnaal. Hebben we op school niet geleerd dat de grijze garnaal ook wel Stellendamse garnaal wordt genoemd? Maar dat is maar een halve waarheid. Grijze garnalen kunnen uit Stellendam komen, maar zijn zeker niet op één lijn te stellen met Hollandse grijze garnalen.

Dat wat de Stellendamse garnaal zo bijzonder maakt heeft te maken met de ondergrond van de zee. Voor de Stellendamse kust bestaat deze uit fijn wit zand, dit in tegenstelling tot sommige andere visgronden die kleiachtig zijn. Je ziet het aan de kleur van de garnaal die roodbruin is, met een typische streep op de rand van elk segment. En je merkt het aan de intense smaak.

Geitenkaas

De ruim 300 geiten op De Mekkerstee geven bij elkaar vele honderden liters geitenmelk per dag. Van deze melk worden ruim 10 soorten bijzondere geitenkaas gemaakt, waarvan de smaak ‘fenegriek’ zelfs goud heeft gewonnen bij de ‘Great Taste Award 2012’.

Gezouten krap

Dit is een varkensvlees gerecht. Een stuk karbonade wordt een tot twee dagen in een pekelvat ( water met zoutoplossing) gelegd. Om te bereiden word het gepekelde vlees een paar uren gekookt, totdat het door de garing uit elkaar valt. Het wordt vaak gegeten met stoofpeertjes of hutspot.

Goereese port

Ooit lag de Markt in Goedereede vol met vaten port, nadat de schepen van Goedereede deze op zee hadden opgevist. Deze typische rode port is nu verkrijgbaar als streekproduct in de supermarkt in Goedereede.
Ieder jaar vinden in juni in Goedereede de Portdagen plaats, een feestelijk gebeuren, waarbij de mensen in klederdracht genieten van muziek en de traditionele rode port.

Kruukplaetjes (inclusief recept)

Kruukplaetjes

Het typische Flakkeese koekje met kaneel (kruuk kruud) stamt uit de tijd dat snoepen nog een luxe was en werd daarom alleen op feestdagen en verjaardagen gegeten. Waar de naam kruukplaetje vandaan komt is niet helemaal zeker. Kruuk is een afgeleide van kruid (het rommelkruid) en plaet komt waarschijnlijk van bakplaat. De koekjes werden gebakken op een plaat van de kachel. Tegenwoordig worden ze in een koekenpan gebakken. De koekjes zijn heerlijk als ze net gebakken zijn, maar nog lekkerder als ze een dag oud zijn. Ze zijn best lang houdbaar en blijven heerlijk smeuïg. Nu moet ik eerlijk bekennen dat een zakje gevuld met kruukplaetjes bij mij niet ouder wordt dan twee dagen. Als je er eenmaal eentje op hebt, wil je een tweede en een derde.

Er is veel discussie over het recept en dan vooral over de kruiden. De ene gebruikt kaneel en de andere speculaaskruiden. Er wordt zelfs ook nog rommelkruid gebruikt.

Lees meer

Poepekole

Poepekole is de benaming voor boerenkool.

Oost-Indische kers

Oost-Indische kers is een plant met prachtige gele en oranje bloemen waarvan de zaden, bladeren én bloemen eetbaar zijn. De bloemen zorgen voor kleur in salades. De bladeren zorgen voor een pittige smaak in salades. De zaden smaken een beetje peperachtig en brengen zoutloze gerechten lekker op smaak. Op de Kop van Goeree en in het bijzonder in Ouddorp, wordt dit geteeld. Het teeltgebied is te herkennen aan de ruiters waarop – wanneer de bloemen zaad hebben gemaakt – de bloemen te drogen worden gelegd. Ook is het te herkennen aan de prachtige gele en oranje bloemenzee als de planten bloeien. De zaadteelt is in de loop der jaren niet gemoderniseerd en gemechaniseerd, het is veelal handwerk. Klik hier voor meer informatie over de Ouddorpse ruiters.

Saffraanbrood

Volgens oud geheim familierecept dat al van generatie op generatie wordt overgedragen bakt Echte Bakker Akershoek paasbroden met een uniek specerij Saffraan. Niemand weet waar het vandaan komt maar dat het thuis hoort in een rij van tradities staat als een paal boven water, iets waar Ouddorp door omringd is.

Suikerboontjes

Suikerbonen zijn in den lande amandelen, omhuld met een laagje suikerglazuur. Hier worden er sperziebonen mee bedoeld, die na het koken bestrooid worden met een laagje suiker.

Torenkoek

Torenkoek is een Goereese koek. Het is ontbijtgebak van pure roggebloem met zuivere honing en versgebrande noten. Een soort ontbijtkoek met wat extra’s. Verkrijgbaar bij het pittoreske bakkerijtje in de Pieterstraat in Goedereede.