Door een blunder van de gemeente lopen de gemoederen over een eeuwenoud kerkenpad in Ouddorp hoog op. De gemeenteraad worstelt met de vraag of het pad openbaar moet blijven of niet.
Vijf jaar geleden stuurde het gemeentebestuur een brief naar de familie die pal naast het Klarebeeksepad woonde. De vraag die de familie beantwoord wilde hebben was of het pad openbaar was. De oude dame die in het huis woonde had last van wandelaars die langs haar huis liepen.
Het antwoord was duidelijk: het pad is niet openbaar. “Die brief had nooit zo verstuurd mogen worden”, zei Akkie Krouwel (VKGO) gisteravond tijdens de raadsvergadering over de vraag of het pad openbaar moet blijven of niet. “Nu zitten we met een brief waar onjuiste informatie in staat over een situatie die echt anders opgelost had kunnen worden”.
Het probleem werd duidelijk toen de woning aan de Klarebeekweg drie jaar geleden van eigenaar wisselde. De nieuwe bewoner sloot het pad af met een hek. Dat leidde tot veel protest van liefhebbers van de kerkenpaden. De gemeente is gevraagd om handhavend op te treden, maar dat is nooit gebeurd. Het pad bleef dicht.
Actie
Hans Klijn van Ouddorp Natuurlijk voert actie voor het behoud van kerkenpaden in Ouddorp en voor de openstelling van het Klarebeeksepad in het bijzonder. Hij heeft brieven geschreven, hij is een petitie gestart en zet bijna dagelijks berichten op Facebook over de kerkenpaden in zijn dorp.
De nieuwe eigenaren van het perceel waarover het Klarebeeksepad loopt, wisten niet beter dan dat het pad niet meer openbaar toegankelijk was. De gemeente had dat in 2015 immers bevestigd in een brief aan de vorige eigenaar. In notariële stukken is niets vastgelegd over een mogelijk recht van overpad of andere afspraken. Bij de koop van het huis is daarover ook niet gesproken. De eigenaren willen niet met de krant praten, maar duidelijk is dat zij het huis niet hadden gekocht als het pad openbaar toegankelijk was.
De gemeenteraad zit met de kwestie in haar maag, bleek gisteren tijdens de raadsvergadering. “Wat het besluit ook gaat worden, het gaat pijn doen”, zei Krouwel. “Want door dit pad te sluiten, neem je een hap uit de cultuurhistorie van Ouddorp”.
Wat het besluit ook gaat worden, het gaat pijn doen
Middeleeuws
De Ouddorpse kerkenpaden zijn waarschijnlijk ontstaan in de middeleeuwen. Er zouden wel twintig van dat soort paden zijn geweest. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw verdwenen ze door oprukkende bebouwing, veranderingen in de landbouw en het toegenomen autoverkeer. Tegenwoordig worden de overgebleven acht paden alleen nog recreatief gebruikt.
Vroeger werden kerkenpaden gebruikt door boerengezinnen die de kortste weg naar de kerk wilden lopen. De kilometerslange paden liepen langs akkers en hagen naar de kerk. “Er liepen drommen mensen over die paden”, zei een oudere inwoonster bijna 25 jaar geleden tegen het Reformatorisch Dagblad. “Iedereen ging naar de kerk, je kwam elkaar tegen en je voerde onderlinge gesprekken.” Zij liep destijds – als een van de weinige mensen in het dorp – nog elke zondag over het Mannenpad naar de kerk.
Wandelroute
De eigenaren van de grond waarop het pad ligt, vrezen dat die massaal voor de wandelroute richting het dorp gaan kiezen als het pad openbaar blijft en onderdeel wordt van een wandelroute. “Wat als alle seizoensgasten in Ouddorp het pad gaan gebruiken”, vroeg Ellen Nijssen (VVD) zich hardop af.
Raadsleden van de SGP, CDA en de ChristenUnie vroegen of het mogelijk is om het pad te verleggen, iets verder van het woonhuis. “Daar heb je de medewerking van de eigenaren voor nodig”, zei wethouder Daan Markwat (SGP). “De verhoudingen zijn op dit moment zodanig dat daar geen sprake van kan zijn”. De gemeenteraad neemt volgende maand een besluit.
Bron:
Algemeen Dagblad
Nadia Berkelder