Geachte gemeente Ouddorp,
Samen met mijn gezin trekken ik regelmatig de grens over van Antwerpen naar het Nederlandse Zeeland en staan we steevast met onze camper op de camping Brouwersdam in Ouddorp. Een aangename, rustige en propere camping om te vertoeven. Het aangename aan Zeeland tegenover de eigen Belgische kust is de Nederlandse gastvrijheid en het ontbreken van hoogbouw en een overbevolkt gevoel. Iets wat in België meer regel is dan uitzondering. Uiteraard, zoals nu als de zomermaanden er aan komen wordt het ook aan de Brouwersdam drukker en drukker. Maar dat is al jaren zo. De watersporters eren en waarderen deze plek enorm.
Nu hebben we vernomen dat de plaatsen op de campings worden teruggeschroefd ten voordele van het milieu en de algemene overlast.
Op zich lijkt me dat geen slecht idee maar er is een keerzijde. De bezoekers zullen blijven komen en er zal meer en meer “wild” geparkeerd worden. Uiteraard iets wat beboet kan en zal worden maar het zal velen niet afschrikken en de kans op daadwerkelijke overlast voor het milieu zal stijgen. Ook al staan er vuilnisbakken, ook al is er toezicht en parkeerwachters. De werkelijke overlast voor het milieu zal daar dan stijgen. Het is volgens mij enkel het verplaatsen van de eventuele problematiek. Boetes mogen wat mij betreft stijgen en als er dermate veel boetes worden uitgeschreven zal het toerisme meer en meer wegblijven.
Zoals ik dit nieuws nu, als “toerist”, heb opgevangen en me daar zorgen om maak zal ik lang niet de enige zijn die deze nieuwigheden zal vernemen. Het zal vragen doen rijzen en het nu hiervan zal in twijfel getrokken worden. Economie (toerisme) en respect voor het klimaat kunnen hand in hand samengaan en dit mits het toepassen van structuur. Structuur toepassen wil zeggen, meer en betere controle en als de camperplaatsen verdwijnen gaat men de structuur wegnemen en zorgen voor overlast.
Op een camping, zoals bijvoorbeeld voorgenoemde waar wij vaak heen gaan, staan voldoende vuilnisbakken, is alles voorhanden om “vuil” water en het chemische toilet te lozen, vind je nergens in de struiken of bloemperkjes vuil of andere zaken die overlast veroorzaken.
U hoort het wellicht niet graag maar ik heb al vaak campers hun “vuil” water zien lozen aan de kant van de weg of op de Brouwersdam zelf. Indien het aantal camperplaatsen wordt terug geschroefd zal dit alleen maar meer gebeuren en dan heeft men geen controle meer.
Zeker als gemeente of stad heeft men graag de controle over datgene wat er gebeurt in en rond de stad maar ik denk dat, zoals in dit geval, campers weren geen oplossing is, integendeel, ze zullen blijven komen en de overlast zal juist stijgen. Niet dalen.
Ik spreek hier enkel vanuit mijn visie als toerist en niet vanuit enig professioneel standpunt.
Dat er ambtenaren zijn die controles uitvoeren is prima en het zouden er zelfs meer mogen zijn. Het komt de werkgelegenheid ten goede, zoveel is zeker maar stel nu dat het toerisme verminderd? Stel dat Zeeland niet meer in trek zou vallen door het gebrek aan overnachtingsfaciliteiten? Iemand dat in een camper wil overnachten gaat niet kiezen voor een overnachting in een hotel en omgekeerd.
De camper geeft een bepaald gevoel van vrijheid en altijd heb je een eigen huis bij. Ooit hebben wij al een caravan gehad en verbleven we, jawel in het nabijgelegen Porte Zélande en als we de kostplaatje maakten was het eigenlijk niet zoveel goedkoper dan simpelweg een vliegticket boeken met het hele gezin naar pakweg Spanje. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben meer dan 10j dit zo gedaan en sinds een goed jaar gekozen om terug voor een camper te gaan. Het is rustieker, meer genieten van de rust. Meer 1 zijn met de elementen en met respect voor je naaste en de natuur.
Moraal van mijn verhaal (betoog) is dat het terugdringen van de camperplaatsen geen oplossingen gaat creëren, eerder problemen die men niet of moeilijk kan gaan bestrijden. Als een instantie vindingrijker wordt dan worden anderen dat immers ook. En Nederland is dan wel een mooi voorbeeld wat betreft hun inzicht in bepaalde zaken.
Dat het milieu beschermt moet worden, daar zijn we het steevast over eens. Dat Nederland een mooi en proper land is daar ben ik het mee eens. Dat België en Nederland de klimaatopwarming gaan omkeren… daar moet ik helaas melden dat dit onbegonnen werk is.
Ik ben op heel veel plekken geweest op andere continenten en hoe mooi de stranden er ook zijn, meer en meer worden ze ontsierd door zwerfvuil en andere.
Wij, de inwoners van het Westen zijn verwend en quasi alles wat het klimaat omvat, is mede door onze welvaart, een “ver van ons bed” show. Een warme zomer met Zuiderse temperaturen in eigen land? Ach, een airco meer of minder zal de zaak niet maken toch. En waterverspilling….. nee hoor, denken de meesten, er is nog altijd water genoeg. We leven immers in een hoogtechnologische maatschappij (laat ons maar water ontzilten toch) en water in onze achtertuin genoeg.
Zo denken de meeste mensen spijtig genoeg. Mede omdat niet iedereen zich bewust is van de impact, de ecologische voetafdruk die we met ons meebrengen, is het volgens mij zaaks om net al de bezoekers te controleren en op een plek samen te brengen waar de controle groter is dan wanneer zij “vrij” gaan kamperen, of dit nu toegelaten is of niet.
Als laatste wil ik meegeven dat ik de eigenaars van onze favoriete camperplaats niet ken. Integendeel, de communicatie met de camping is iets wat ik aan mijn vrouw overlaat. Maar ik wou u toch even mijn visie meegeven.
Nu en dan bekruipt me het gevoel dat ik toch mijn geargumenteerde mening kwijt wil ten behoeve van de omgeving waarin ik me begeef.
Een laatste vrijblijvende suggestie: Plaats borden en signalisatie en verwijs naar ecologisch campings. In tijden waar klimaat een hot item is, zal dit mensen ook doen drijven naar een meer ecologisch bestaan en zal de sociale controle onder de camperaars groter en groter worden. Niemand wenst graag in andermans vuil te ploeteren.
Meer controle mag zeker, de natuur zal en moet gerespecteerd worden maar betere controle krijg je enkel als je ervoor kan zorgen dat de toestroom aan toeristen min of meer op dezelfde gespecialiseerde en daarvoor voorziene plaatsen terechtkomt. Met name campings, ook de kleinere en meer rustieke plaatsen. Het aantal plaatsen terugschroeven zal dus geen oplossing zijn. Je kan een “stop” inlassen zoals een “betonstop” maar je gaat toch ook geen huizen afbreken denk ik dan. Dan komen de inwoners op straat te staan en dat geeft dan weer op een andere manier overlast. Kijk maar naar de vluchtelingen stromen in Europa. Zo gesmeerd verliepen deze ook niet bepaald toch?
In ieder geval, al meer dan 30 jaar komen wij in Zeeland, eerst met de zeilboot (Wolphaartsdijk), dan met de caravan (Porte Zélande en omstreken) en nu opnieuw rond het Noordzeestrand. Een prachtige omgeving die we, ook als buitenlander enorm koesteren en we zouden het zonde vinden mochten we niet meer in de mogelijkheid zijn om deze vlot te kunnen bezoeken.
Voorgaande samengevat = Campingplaatsen reduceren is zorgen voor meer overlast en het verplaatsen van het probleem waar controle moeilijker wordt!
Met hoogachtende groet,
Een bezorgde bezoeker van het prachtige Zeeland!
Wim Predhomme
www.wimpredhomme.com